Przepis i sposób przygotowania na: Lody waniliowe – najlepsze!
Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.
Przygotowujemy 3 naczynia / miski / garnki.
Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.
Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.
Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.
Kremówkę również ubijamy na sztywno.
Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubitą kremówkę łyżka po łyżce i ziarenka wydrążone z wanilii.
Przekładamy do pojemnika.
Odkładamy na minimum 3 godziny do mrożenia.
Zajadamy!
Ps. lody znikają błyskawicznie! :D
No i dobrze , bo przez obecność surowych jajek i tak trzeba je zjeść w ciągu 3 dni!