Mleczko kawowe

Mleczko kawowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2 %

    500 ml
  • jajka

    2 szt.
  • cukier brzozowy

    50 g
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wrzątku. Mleko zagotowujemy, studzimy i łączymy z kawą. Jajka ucieramy z cukrem, po czym mieszamy je z mlekiem. Małe foremki napełniamy przygotowaną mieszanką i zakrywamy folią do pieczenia. Całość przekładamy do brytfanki wypełnionej wodą do ¾ wysokości foremek i przykrywamy pokrywą. Deser pieczemy w temperaturze 150˚C przez 30−40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jedną sztukę, wbijając w nią nóż. Jeżeli jest gotowa, nóż powinien być czysty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat