Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko 2%
500 ml -
jajko
2 szt. -
cukier brzozowy
50 g -
kawa rozpuszczalna
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Mleczko kawowe
Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wrzątku. Mleko zagotowujemy, studzimy i łączymy z kawą. Jajka ucieramy z cukrem, po czym mieszamy je z mlekiem. Małe foremki napełniamy przygotowaną mieszanką i zakrywamy folią do pieczenia. Całość przekładamy do brytfanki wypełnionej wodą do ¾ wysokości foremek i przykrywamy pokrywą. Deser pieczemy w temperaturze 150˚C przez 30−40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jedną sztukę, wbijając w nią nóż. Jeżeli jest gotowa, nóż powinien być czysty.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (0)