Mleczko kawowe

Mleczko kawowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    500 ml
  • jajko

    2 szt.
  • cukier brzozowy

    50 g
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mleczko kawowe

Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wrzątku. Mleko zagotowujemy, studzimy i łączymy z kawą. Jajka ucieramy z cukrem, po czym mieszamy je z mlekiem. Małe foremki napełniamy przygotowaną mieszanką i zakrywamy folią do pieczenia. Całość przekładamy do brytfanki wypełnionej wodą do ¾ wysokości foremek i przykrywamy pokrywą. Deser pieczemy w temperaturze 150˚C przez 30−40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jedną sztukę, wbijając w nią nóż. Jeżeli jest gotowa, nóż powinien być czysty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat