Sposób przygotowania

Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz
z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą
i odrobiną pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję
z ognia, a po 8 minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce.

Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika,
odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron.
Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący
olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść
uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni.

Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej
się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękkości. Odcedzam. Siekam
pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree.

Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree
ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Triss

    zdrowe i pewnie smaczne.;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wspaniale wygląda. Podoba mi się pomysł na użycie mleka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dietetyczne jedzonko, lubię takie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    pyszny obiad
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Jeszcze tak dorsza nieprzygotowywalam .wyglada smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !