DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z GORĄCĄ ROSZPONKĄ

DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z GORĄCĄ ROSZPONKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

dorsz

  • polędwica z dorsza

    400 g
  • mleko 3,2%

    1 szkl
  • pieprz cytrynowy

  • sól do smaku

  • bazylia świeża

  • tymianek

  • mięta liście

roszponka

  • roszponka

    400 g
  • czosnek ząbki

    5 ząbków
  • słonecznik łuskany

    1 paczka
  • olej z pestek winogron

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

puree

  • ziemniaki ugotowane

    4 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • koperek

    1 pęczek
  • sól do smaku

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz
z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą
i odrobiną pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję
z ognia, a po 8 minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce.

Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika,
odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron.
Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący
olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść
uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni.

Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej
się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękkości. Odcedzam. Siekam
pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree.

Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree
ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

06.04.2017 08:51
Jeszcze tak dorsza nieprzygotowywalam .wyglada smacznie

pestka

30.01.2017 11:31
pyszny obiad

ben-ka

12.09.2015 09:04
Dietetyczne jedzonko, lubię takie.

IlonaAlbertos

03.05.2014 10:59
Wspaniale wygląda. Podoba mi się pomysł na użycie mleka.

Triss

03.05.2014 10:53
zdrowe i pewnie smaczne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat