Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa
Grzyby świeże myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, masło rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę,.
Gdy cebulka się zrumieni dodajemy do niej odcedzone grzyby suszone, a wodę po ich gotowaniu odstawiamy a także grzybki świeże, całość solimy, doprawiamy grubo zmielonym pieprzem, posypujemy mieloną włoszczyzną, podlewamy odrobiną wody, i dusimy nasze grzyby razem z cebulą na małym ogniu, po godzince duszenia wszystko przekładamy do garnka zalewamy większą ilością wody, a także wlewamy cześć wody po gotujących się grzybach suszonych, zupę doprowadzamy na kilka minut jeszcze do wrzenia.
Na sam koniec śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy i wlewamy do reszty zupy grzybowej, taka zabielona jest już gotowa, później wystarczy już jedynie podać z makaronem lub ziemniakami.