Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie własnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 800 g
cebula 3 szt
olej do smażenia 125 ml
śmietana 18 proc 1 łyzka
sól 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie własnym

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje.

W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony.

Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy.

Zalewamy 2 szkl. wody , dodajemy sól , pieprz , paprykę i listek laurowy.

Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. godziny ).

Co jakiś czas przewracamy i w razie potrzeby podlewamy wodą.

Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.
podajemy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.03.2014 10:15
Pyszne mięsko;)
sara1 27.03.2014 08:42
pysznie zrobione
Wiktoria29 26.03.2014 22:10
już od dawna za mną "chodzą" chyba w końcu zrobię
Megg 26.03.2014 20:47
bardzo smaczny obiadek
Pyszota 26.03.2014 20:21
dobre żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak