Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku

odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pręga wołowa

    500 g
  • rosół wołowy

    1 kostka
  • przyprawa do gulaszu

  • mąka

    2 łyżki
  • marchewka

    1 szt.
  • pieczarki

    20 g
  • olej do smażenia

  • cukier

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Marynata

  • wino czerwone wytrawne

    1 l
  • szalotka

    2 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • tymianek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Pręgę wołową kroimy w średnie kawałki. Do naczynia wlewamy wino, dodajemy pokrojoną w kawałki marchewkę, szalotki, czosnek, seler naciowy i por. Dodajemy liść laurowy, tymianek, ziele angielskie i kawałki pręgi wołowej. Całość mieszamy i odstawiamy na noc by zamarynować mięso.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Pręgę i warzywa odcedzamy, wino zostawiamy na później do przygotowania sosu.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie kawałki mięsa i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem, a następnie podsmażamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Gdy mięso puści trochę wody, do garnka wrzucamy pozostałe warzywa z marynaty.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Wszystko mieszamy, smażymy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Zmniejszamy ogień i do garnka wlewamy odcedzony wcześniej winny sos z marynaty tak by przykrywał wszystkie kawałki mięsa. Dodajemy odrobinę cukru, przyprawę do gulaszu i kostkę rosołową
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Całość mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy przez ok. 50 minut.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Po tym czasie z gulaszu wyjmujemy kawałki mięsa i odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Pozostałość przelewamy przez sito odcedzając sos od warzyw.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Winny sos ponownie wlewamy do garnka, wrzucamy kawałki mięsa i podduszamy przez ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy surową marchewkę w plastry i dorzucamy do gulaszu.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone pieczarki. By zachowały ładny, jasny kolor możemy przed smażeniem skropić pieczarki cytryną. Pieczarki doprawiamy solą i podsmażamy aż się zarumienią. Następnie wrzucamy je do gulaszu. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Wykładamy mięso na talerz, polewamy sosem z marchewką i pieczarkami. Całość ozdabiamy natką pietruszki i podajemy.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 25: Wołowina po burgundzku
Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat