Przepis i sposób przygotowania na: Pizza 4 sery
Zapraszam zatem do zapoznania się z moją wersją pizzy i do dzielenia się opiniami!
Najpierw mieszam letnią wodę z cukrem, następnie dodaję do niej drożdże dokładnie mieszając, wlewam oliwę i stopniowo dodaję mąkę. Najpierw mieszam łyżką, natomiast gdy ciasto zaczyna mniej się kleić przechodzę do rękoczynów. Musimy pamiętać by ciasto było maksymalnie miękkie, nie może być zbyt twarde i zbite, musi być lekkie i puszyste i gdy całkowicie wchłonie mąkę musi się nawet trochę kleić do rąk. Gdy wyrobię ciasto nie czekam aż wyrośnie (kiedyś czekałem, później zaniechałem i stwierdziłem, że nie robi to różnicy na placku). Na posypanej mąką stolnicy tudzież stole rozwałkowuję ciasto na bardzo cieniutki placek (w pizzy powinniśmy "najadać się" składnikami a nie ciastem). Następnie zręcznym ruchem przenoszę placek na wcześniej skropioną oliwą blachę i zaczynam go dekorować!
Składniki każdej pizzy, są tak indywidualne jak osoba, która ją robi, oprócz sosu pomidorowego i mozzarelli, które wg mnie powinny być w każdej pizzy, każdy może wrzucić to na co żywnie ma ochotę! W tym przypadku serów będzie więcej. Pierwszym elementem jest oczywiście Sos Pomidorowy (nie żałujemy, im więcej tym lepiej, pomidory są zdrowe i antyrakowe) Następnie ZAWSZE posypuję suszoną bazylią (też nie żałuję) i na koniec obsypuję szczyptą soli (naprawdę niewiele)
W dalszym etapie dodaję resztę składników w następującej kolejności - Sery, Mięso, Warzywa. Tak przygotowaną pizzę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na dosłownie 7-10 minut (zawsze wyciągam gdy zarumieni mi się spód) Smacznego :)