Kotlet włoski z chrupiącą panierką

Kotlet włoski z chrupiącą panierką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka

    1
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    1
  • sos pomidorowy

    1 łyżeczka
  • przyprawa do pizzy

    1 łyżeczka
  • mozarella

    1/2 opakowania
  • mąka pszenna

    100 g
  • jajka

    1
  • olej do smażenia

  • rukola

    garść
  • pomidorki koktajlowe

    4
  • cebula czerwona

    1/2
  • parmezan

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Panierka
Świeżą bułkę zblendować z suszoną bazylią.

Pierś z kurczaka rozciąć w połowie, ale nie przecinać do końca. Środek mięsa posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę i posypać przyprawą do pizzy.
Kurczaka zawinąć tak, aby składniki nie wyleciały. Panierować w mące, jajku i przygotowanej panierce z bułki.
Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru .
Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 10 minut.
Na talerz wyłożyć rukolę, dodać kilka pokrojonych pomidorków, czerwoną cebulkę i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na samym końcu dodać świeżo starty parmezan.
Doradca Smaku
Przygotowaną panierkę można wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce przez 2-3 tygodnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

28.04.2017 12:50
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat