Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bułka
1 -
bazylia
1 łyżeczka -
pierś z kurczaka
1 -
sos pomidorowy
1 łyżeczka -
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżeczka -
mozarella
1/2 opakowania -
mąka pszenna
100 g -
jajko
1 -
olej do smażenia
-
rukola
garść -
pomidorki koktajlowe
4 -
cebula czerwona
1/2 -
parmezan
10 g
Przepis i sposób przygotowania Kotlet włoski z chrupiącą panierką
Panierka
Świeżą bułkę zblendować z suszoną bazylią.
Pierś z kurczaka rozciąć w połowie, ale nie przecinać do końca.
Środek mięsa posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę i posypać przyprawą do pizzy.
Kurczaka zawinąć tak, aby składniki nie wyleciały. Panierować w mące, jajku i przygotowanej panierce z bułki.
Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru.
Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 10 minut.
Na talerz wyłożyć rukolę, dodać kilka pokrojonych pomidorków, czerwoną cebulkę i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na samym końcu dodać świeżo starty parmezan.
Przygotowaną panierkę można wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce przez 2-3 tygodnie.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się