Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bułka
1 -
bazylia
1 łyżeczka -
pierś z kurczaka
1 -
sos pomidorowy
1 łyżeczka -
przyprawa do pizzy
1 łyżeczka -
mozarella
1/2 opakowania -
mąka pszenna
100 g -
jajka
1 -
olej do smażenia
-
rukola
garść -
pomidorki koktajlowe
4 -
cebula czerwona
1/2 -
parmezan
10 g
Sposób przygotowania
Świeżą bułkę zblendować z suszoną bazylią.
Pierś z kurczaka rozciąć w połowie, ale nie przecinać do końca. Środek mięsa posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę i posypać przyprawą do pizzy.
Kurczaka zawinąć tak, aby składniki nie wyleciały. Panierować w mące, jajku i przygotowanej panierce z bułki.
Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru .
Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 10 minut.
Na talerz wyłożyć rukolę, dodać kilka pokrojonych pomidorków, czerwoną cebulkę i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na samym końcu dodać świeżo starty parmezan.
Przygotowaną panierkę można wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce przez 2-3 tygodnie.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się