Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet włoski z chrupiącą panierką
Panierka
Świeżą bułkę zblendować z suszoną bazylią.
Pierś z kurczaka rozciąć w połowie, ale nie przecinać do końca.
Środek mięsa posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę i posypać przyprawą do pizzy.
Kurczaka zawinąć tak, aby składniki nie wyleciały. Panierować w mące, jajku i przygotowanej panierce z bułki.
Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru.
Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 10 minut.
Na talerz wyłożyć rukolę, dodać kilka pokrojonych pomidorków, czerwoną cebulkę i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na samym końcu dodać świeżo starty parmezan.