Kotlet włoski z chrupiącą panierką

Kotlet włoski z chrupiącą panierką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlet włoski w chrupiącej panierce to danie, które robi wrażenie! W środku soczystego mięsa zamknięty sos pomidorowy i mozzarella z aromatycznymi przyprawami! Najlepiej smakuje z tartym parmezanem i sałatką ze świeżych warzyw.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka

    1
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    1
  • sos pomidorowy

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • mozarella

    1/2 opakowania
  • mąka pszenna

    100 g
  • jajko

    1
  • olej do smażenia

  • rukola

    garść
  • pomidorki koktajlowe

    4
  • cebula czerwona

    1/2
  • parmezan

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kotlet włoski z chrupiącą panierką

Panierka
Świeżą bułkę zblendować z suszoną bazylią.

Pierś z kurczaka rozciąć w połowie, ale nie przecinać do końca.

Środek mięsa posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę i posypać przyprawą do pizzy.

Kurczaka zawinąć tak, aby składniki nie wyleciały. Panierować w mące, jajku i przygotowanej panierce z bułki.

Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru.

Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 10 minut.

Na talerz wyłożyć rukolę, dodać kilka pokrojonych pomidorków, czerwoną cebulkę i polać delikatnie oliwą z oliwek. Na samym końcu dodać świeżo starty parmezan.

Doradca Smaku
Przygotowaną panierkę można wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce przez 2-3 tygodnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 28.04.2017 12:50
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat