Co na obiad: Pizza z dynią, gorgonzolą i miodem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sprawdź najlepszy przepis na pizzę z pieczoną dynią, serem gorgonzola i miodem. Pyszna, pełna jesiennych smaków pizza według doskonałego przepisu od Piotra Ogińskiego. Klikaj po przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pizzę:

  • mąka pszenna typ 00

    250 gramów
  • woda ciepła

    155 mililitrów
  • sól morska Prymat w młynku

    5 gramów
  • miód

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    5 gramów
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 00

    do podsypania ciasta

Dynia:

  • dynia piżmowa

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Sos pomidorowy:

  • oliwa

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    15 mililitrów
  • cukier

    1-2 łyżeczki

Dodatki do pizzy:

  • dynia piżmowa

    upieczona, kawałki
  • mozzarella

    60 gramów
  • ser gorgonzola

    60 gramów
  • miód

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • rukola

    1 garść
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię przetnij na pół, wydrąż pestki, natnij, polej oliwą, natrzyj czosnkiem, dodaj tymianek, sól oraz pieprz i piecz w temperaturze 200 stopni do miękkości (ok. 20-25 minut).

Kiedy dynia się piecze przejdź do wyrabiania ciasta, miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut.

Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 4-5 minut.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.

Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka wlej oliwę, dodaj czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.

Następnie dodaj ostrą paprykę i podpraż ją przez ok 30 sekund energicznie mieszając.

Kiedy papryka uwolniła ładny czerwony kolor, dodaj pomidory w puszce, sos dopraw solą oraz oregano i gotuj ok. 15 minut.

Po 15 minutach sos dopraw octem oraz cukrem i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy wszystko jest gotowe ciasto do pizzy wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem, szarpiemy mozzarellę, układamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy ser gorgonzola i całość polewamy miodem oraz posypujemy pieprzem.

Pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez 3-4 minuty (spód ma być lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).

Na gotowej pizzy układamy rukolę i polewamy oliwą. Smacznego!     

                                             

Jeśli kochasz pizzę, to polecam Ci przepis na pizzę z białym sosem, kurkami i orzechami.

Doradca Smaku
W tym przepisie została upieczona cała dynia piżmowa (ok. 1kg), ale do pizzy wykorzystano połowę owocu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat