Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza z dynią, gorgonzolą i miodem wg Piotra Ogińskiego
Dynię przetnij na pół, wydrąż pestki, natnij, polej oliwą, natrzyj czosnkiem, dodaj tymianek, sól oraz pieprz i piecz w temperaturze 200 stopni do miękkości (ok. 20-25 minut).
Kiedy dynia się piecze przejdź do wyrabiania ciasta, miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut.
Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 4-5 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.
Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka wlej oliwę, dodaj czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.
Następnie dodaj ostrą paprykę i podpraż ją przez ok 30 sekund energicznie mieszając.
Kiedy papryka uwolniła ładny czerwony kolor, dodaj pomidory w puszce, sos dopraw solą oraz oregano i gotuj ok. 15 minut.
Po 15 minutach sos dopraw octem oraz cukrem i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy wszystko jest gotowe ciasto do pizzy wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.
Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem, szarpiemy mozzarellę, układamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy ser gorgonzola i całość polewamy miodem oraz posypujemy pieprzem.
Pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez 3-4 minuty (spód ma być lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).
Na gotowej pizzy układamy rukolę i polewamy oliwą. Smacznego!
Jeśli kochasz pizzę, to polecam Ci przepis na pizzę z białym sosem, kurkami i orzechami.