Co na obiad: Calzone z nadzieniem kebabowym wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Calzone z nadzieniem kebabowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Co na obiad? Calzone, ale z nietypowym nadzieniem, bo z kebabem drobiowym, garścią warzyw i kawałkami sera. Piotr Ogiński wykorzystał sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kebab:

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • sos pomidorowy

    2 łyżki
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Calzone:

  • ciasto na pizzę

    200 gramów
  • sos pomidorowy

    2 łyżki
  • mozzarella

    50 gramów
  • ser ementaler

    50 gramów
  • świeże listki bazylii

    kilka sztuk
  • cebula czerwona

    1/4 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    2 sztuki
  • rukola

    20 gramów
  • masło

    20 gramów
  • parmezan

    20 gramów
  • kebab z kurczaka

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na marynatę: do sosu pomidorowego dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę kebab-gyros, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy na 2 cm plastry i marynujemy.

Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Gdy kebab się opiecze rozwałkowujemy ciasto na pizzę (0,5 cm grubości) i układamy na spodzie tortownicy. Składniki układamy na środku ciasta, i zawijamy podwójnie w kształt pieroga, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy parmezanem lub pecorino. Calzone pieczemy przez 10 minut, opcja góra-dół w maksymalnej temperaturze piekarnika.

Do calzone możecie przygotować sałatkę z kapusty czerwonej i białej, kilku pomidorków koktajlowych, sera feta, cebuli czerwonej i sosu czosnkowego.

Smacznego!

Sprawdzony przepis na domową pizzę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat