Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Calzone z nadzieniem kebabowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(55)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co na obiad? Calzone, ale z nietypowym nadzieniem, bo z kebabem drobiowym, garścią warzyw i kawałkami sera. Piotr Ogiński wykorzystał sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.

 

Składniki:

Kebab:

pierś z kurczaka 1 sztuka
sos pomidorowy 2 łyżki
przyprawa kebab- gyros Prymat 2 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Calzone:

ciasto na pizzę 200 gramów
sos pomidorowy 2 łyżki
mozzarella 50 gramów
ser ementaler 50 gramów
bazylia świeża kilka sztuk
cebula czerwona 1/4 sztuki
pomidorki koktajlowe 2 sztuki
rukola 20 gramów
masło 20 gramów
parmezan 20 gramów
kebab z kurczaka 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Calzone z nadzieniem kebabowym wg Piotra Ogińskiego

Na marynatę: do sosu pomidorowego dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę kebab-gyros, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy na 2 cm plastry i marynujemy.

Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Gdy kebab się opiecze rozwałkowujemy ciasto na pizzę (0,5 cm grubości) i układamy na spodzie tortownicy. Składniki układamy na środku ciasta, i zawijamy podwójnie w kształt pieroga, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy parmezanem lub pecorino. Calzone pieczemy przez 10 minut, opcja góra-dół w maksymalnej temperaturze piekarnika.

Do calzone możecie przygotować sałatkę z kapusty czerwonej i białej, kilku pomidorków koktajlowych, sera feta, cebuli czerwonej i sosu czosnkowego.

Smacznego!

Sprawdzony przepis na domową pizzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak