Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Calzone z nadzieniem kebabowym wg Piotra Ogińskiego
Na marynatę: do sosu pomidorowego dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę kebab-gyros, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy na 2 cm plastry i marynujemy.
Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Gdy kebab się opiecze rozwałkowujemy ciasto na pizzę (0,5 cm grubości) i układamy na spodzie tortownicy. Składniki układamy na środku ciasta, i zawijamy podwójnie w kształt pieroga, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy parmezanem lub pecorino. Calzone pieczemy przez 10 minut, opcja góra-dół w maksymalnej temperaturze piekarnika.
Do calzone możecie przygotować sałatkę z kapusty czerwonej i białej, kilku pomidorków koktajlowych, sera feta, cebuli czerwonej i sosu czosnkowego.
Smacznego!
Sprawdzony przepis na domową pizzę.