Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tadżin-marokański gulasz korzenny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 100 gram
pieczarki 100 gram
oliwki czarne 100 gram
oliwa 4 łyżki
bulion 1 szklanka
marynata
cytryna 1 sztuka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
miód 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 4-5 sztuk
Szafran nitki Prymat
Kardamon mielony Prymat
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tadżin-marokański gulasz korzenny

Kroki postępowania

1
Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Tadżin-marokański gulasz korzenny foto
2
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Krok 2 - Tadżin-marokański gulasz korzenny foto
3
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.
Krok 3 - Tadżin-marokański gulasz korzenny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

#DELETED#Kamil841527073680
#DELETED#Kamil841527073680 06.07.2015 01:11
Jak wyżej - rewelacja!! Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub bulgur, ale jeśli ma to być podane z pieczywem to tylko arabskim (khobz) ;)
Laila2786 12.03.2014 10:06
rewelacyjny przepis
Christopher 07.03.2014 17:58
Często robię tagine (różnie się pisze) w oryginalnym naczyniu ,które nazywa się tak jak powyższa potrawa, z kiszoną cytryną.Jest pyszne i dietetyczne.
Pani Domu 07.03.2014 14:07
wspaniały obiad
Czyki 07.03.2014 13:35
Muszę skosztować, bo wygląda obłędnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak