Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście francuskim
Jeśli nie wiedziałeś jak zawinąć parówki w ciasto francuskie, to czynność ta nie będzie miała już żadnych tajemnic!
Z tego przepisu krok po kroku nauczysz się:
- jak przygotować elastyczne ciasto francuskie?
- jak rozwałkowywać, składać, chłodzić ciasto i wycinać kwadraty?
- jak zawinąć parówki w ciasto francuskie?
- ile należy piec parówki w cieście francuskim?
Kroki postępowania
... powstanie elastyczna kula ciasta.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
W tym samym czasie wyjąć masło z lodówki by uzyskało temperaturę podobną do ciasta.
Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować, masło posypać mąką i położyć na cieście.
Zawinąć brzegi ciasta i przykryć nim masło.
Kopertę z ciasta rozwałkować.
Złożyć brzegi do środka.
Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto wzdłuż prawego boku (patrz zdjęcie), złożyć ponownie, przekręcić o 90 stopni i wstawić do lodówki na 30 minut.
Proces rozwałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć w sumie 3 razy.
Gotowe ciasto ciąć w paski i owijać nimi parówki lub...
... wycinać kwadraty i owijać nimi parówki.
Jeśli zdecydujecie się na owijanie w kwadraty, należy zrobić kilka cięć na wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta. Blaszkę z parówkami wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (do zarumienienia).