Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Corn dogi - parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Masz ochotę schrupać coś dobrego? Wypróbuj przysmak rodem z USA: parówki w cieście na patyku! Na jednej paróweczce się nie skończy...  ;)

Składniki:

Lista składników

parówki 7 sztuk

Ciasto

mąka pszenna 80 gram
mąka kukurydziana 80 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
jajko 1 sztuka
mleko 160 ml

Ponadto

mąka pszenna
olej do smażenia

Porada

Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także. Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Corn dogi - parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim

Corn dogi to popularna amerykańska przekąska, którą można określić jako hot dog na patyku lub parówki w cieście na patyku. Soczysta parówka łączy się z chrupiącą panierką z ciasta kukurydzianego, tworząc smakołyk, który idealnie nadaje się na imprezę, piknik, lub... szybki obiad, kolację czy śniadanie. 

Kroki postępowania

1

Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć ze sobą - najlepiej w wysokim naczyniu. Wbić jajko i mieszając należy stopniowo dolewać mleko.

Ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (powinno być gęste, ale lejące się.)

Krok 1 - Corn dogi - parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim foto
2

Parówki (ja dodatkowo przecięłam je na pół) nadziać na patyczki do szaszłyków, obtoczyć w mące i następnie dokładnie w przygotowanym cieście. Nadmiar ciasta delikatnie strząsnąć.

Krok 2 - Corn dogi - parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim foto
3

Kiełbaski smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju - przez około 3 minuty, do momentu aż będą zarumienione. Całość odsączyć na ręczniku kuchennym.

Krok 3 - Corn dogi - parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim foto

Corn dogi, czyli hot dogi na patyku smakują najlepiej gdy zamoczysz je w sosie, np. czosnkowym, tysiąca wysp, majonezowym czy słodko-kwaśnym. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.10.2017 03:09
Super jadło.
Jagódka17
Jagódka17 06.10.2017 10:09
Wyglądają świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak