Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • parówki

    7 sztuk

Ciasto

  • mąka pszenna

    80 gram
  • mąka kukurydziana

    80 gram
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    160 ml

Ponadto

  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim) foto
Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć ze sobą - najlepiej w wysokim naczyniu.
Wbić jajko i mieszając należy stopniowo dolewać mleko.
Ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Powinno być gęste, ale lejące się.)
Krok 2 - Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim) foto
Parówki (dodatkowo przecięłam je na pół) nadziać na patyczki do szaszłyków, obtoczyć w mące i następnie dokładnie w przygotowanym cieście.
Nadmiar ciasta delikatnie strząchnąć.
Krok 3 - Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim) foto
Kiełbaski smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju - przez około 3 minut, do momentu aż będą zarumienione.
Całość odsączyć na ręczniku kuchennym.
Diana Rusiłowicz
Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także. Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 13.10.2017 03:09
Super jadło.
Jagódka17 06.10.2017 10:09
Wyglądają świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat