Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka. Odstawiamy by się spieniły i powiększyły objętość. Mąkę przesypujemy do miski, wlewamy zaczyn, resztę mleka, olej, jajko oraz sól. Wyrabiamy rękoma gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny by wyrosło.
Farsz: Cebule kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i szklimy je uważając by się nie rumieniły. Cebule posypujemy solą i cukrem. Gdy się zeszklą dodajemy 5 łyżek wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestudzenia. Farsz nie może być zbyt płynny, jeśli taki jest płyn należy zredukować.
Cebularze: Ciasto dzielimy na 12 kawałków i formujemy z nich kulki. Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by podrosły. Denkiem szklanki robimy spore wgłębienia na środku każdej spłaszczonej kulki. Na każde wgłębienie nakładamy farsz i posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem i całość możemy posypać makiem. Bułki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Smacznego!