Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami

Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    2 filety
  • dorsz

    2 filety
  • pomidory pelati

  • natka pietruszki

  • jajko

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • kapary

    10 szt.
  • rosół drobiowy

  • cukier

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • oregano

  • cytryna

    1 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

  • bazylia

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
Zaczynamy od podsmażenia na oleju połowy pokrojonej cebuli, którą przyprawiamy solą morską.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
Następnie do melaksera wrzucamy posiekane mięso z filetów dorsza i łososia, wbijamy 1 jajko. Dodajemy przyprawę do ryb, ścieramy odrobinę skórki z cytryny. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, a także bułkę tartą, przesmażoną na patelni cebulę i całość miksujemy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej bułki tartej.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
Z gotowej masy formujemy kotleciki- kulki, które następnie smażymy na oleju rzepakowym po 2- 3 minuty z każdej strony, a potem odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
Następnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy druga połówkę cebuli i smażymy. Doprawiamy solą ziołową. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pomidory oraz rozgniecioną kostkę rosołu kury. Przyprawiamy oregano i cukrem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i 10 posiekanych kaparów.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 19: Klopsiki rybne w sosie pomidorowym z kaparami foto
Pulpeciki wkładamy do sosu i gotujemy razem ok. 2 minuty. Podajemy z sosem i bazylią do dekoracji.
Doradca Smaku
Zamiast dorsza możemy również użyć morszczuka. Pamiętajmy, że przed przystąpieniem do przygotowania klopsików ryby musimy dokładnie oczyścić z ości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat