Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne na jaglance
mąka pszenna typ 650 - 250 g
mąka pszenna typ 2000 - 50 g
ugotowana na sypko kasza jaglana - 150 g
świeże drożdże - 20 g
letnia woda – 100 g
melasa – 1 łyżeczka
cukier - 1/2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 2 łyżki
mąka do podsypywania - 2 łyżki
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, czyli mieszam w małej miseczce trochę mąki, ciepłego mleka i cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce, a gdy zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Robię to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte delikatnie spryskuję olejem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 8 minut. Upieczone bułki przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
*Bułki mają dość zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i w ogóle nie kruszą się po przekrojeniu. Najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami. Melasa sprawia, że mają piękną brązową skórkę.