Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 3/4 szklanka
  • mleko

    250 mililitr
  • woda

    250 mililitr
  • jajko

    2 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1/2 łyżka
  • szpinak mrożony

    600 gram
  • cebula

    2 sztuka
  • ser feta

    150 gram
  • parmezan starty

    3 łyżka
  • czosnek

    3 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • masło

    2 łyżka
  • mąka

    2 łyżka
  • mleko

    350 mililitr
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • ser gouda

    100 gram
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczka
  • ser gouda

    100 gram
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser parmezan (lub grana padano) i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i parmezan. Wymieszać do rozpuszczenia sera.
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda.
Krok 5 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

21.05.2017 09:12
Pyszne danie

cookingangelika

03.03.2017 11:38
po prostu smakowite danie

pestka

01.12.2016 10:17
pyszny obiad

smerfetka79

16.07.2016 00:04
świetny przepis, bardzo szczegółowy :)

Stenka

15.05.2016 09:53
smaczne danie

Grazyna0211

15.03.2016 15:24
pyszne danie

ben-ka

07.09.2015 10:37
Pomysł do wypróbowania.......

smakołyk

02.01.2015 13:25
Właśnie dziś będę robić na obiad, ciekawa jestem efektu bo naleśniki ze szpinakiem będę robić pierwszy raz :)

Róża1

11.04.2014 15:03
na pewno wspaniałe :-)

wiola28a

10.03.2014 23:08
muszę spróbować wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat