Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z truskawkami i sosem czekoladowo-pomarańczowym
Przesiać mąkę nad miską, dodać sól i łyżeczkę cukru, zrobić dołek, wlać stopioną margarynę i wbić jajka.
Zmiksować, dodając mleko, by uzyskać ciasto płynne i gładkie.
Pozostawić na 30 minut.
Wycisnąć pomarańcze, zagotować sok.
Posiekać czekoladę, wsypać do gotującego się soku, przykryć, pozostawić na 5 minut. Wymieszać by mieć gładką masę, dodać 30 g margaryny i cukier waniliowy, zmiksować i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Przez 3 minuty smażyć truskawki w 30 g margaryny, posypać pozostałym cukrem pudrem. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej margaryną. Podając, polać każdy naleśnik 2 łyżeczkami sosu czekoladowo-pomarańczowego, złożyć na 4 i na to dać truskawki.
UWAGI: jeśli ciasto jest gęste, dodać 2-3 łyżeczki wody.
Sok z pomarańczy można zastąpić sokiem z ananasa.