Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mąka pszenna
3-4 łyźki -
jajko
3 sztuki -
mleko
1-2 szklanki -
woda gazowana
1/2 szklanki -
pomarańcza
2 sztuki -
limonka
1 sztuka -
cukier trzcinowy
4 łyżki -
masło
1/3 kostki -
likier Limoncello
100 ml -
truskawki
250 g -
olej rzepakowy
łyżka -
mięta
5 liści -
Cynamon cały Prymat
1 sztuka
Do smaku
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Mistrz Smaku poleca: Naleśniki z pomarańczami i Limoncello, odc. 4
Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka i rozgrzewamy. Naleśniki smażymy z obu stron. Gotowe odkładamy na talerz i składamy w trójkąty.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy. Do cukru kolejno dodajemy masło i likier Limoncello. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, fileciki pomarańczy oraz sok z części pomarańczy pozostałych po filetowaniu. Pod koniec dodajemy cynamon. Do przygotowanego sosu wkładamy naleśniki, oblewamy z każdej strony.
Gotowe naleśniki wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi truskawkami, sosem oraz miętą.
Komentarze (2)