Mistrz Smaku poleca: Naleśniki z pomarańczami i Limoncello, odc. 4

odc. 4 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Naleśniki z pomarańczami i Limoncello, odc. 4

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    3-4 łyźki
  • jajko

    3 sztuki
  • mleko

    1-2 szklanki
  • woda gazowana

    1/2 szklanki
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • limonka

    1 sztuka
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • likier Limoncello

    100 ml
  • truskawki

    250 g
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • mięta

    5 liści
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka

Do smaku

  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mistrz Smaku poleca: Naleśniki z pomarańczami i Limoncello, odc. 4

Do mąki dodajemy 3 jajka, szczyptę soli i 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy mleko i wodę gazowaną. Składniki ciasta mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji miodu.
Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka i rozgrzewamy. Naleśniki smażymy z obu stron. Gotowe odkładamy na talerz i składamy w trójkąty.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy. Do cukru kolejno dodajemy masło i likier Limoncello. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, fileciki pomarańczy oraz sok z części pomarańczy pozostałych po filetowaniu. Pod koniec dodajemy cynamon. Do przygotowanego sosu wkładamy naleśniki, oblewamy z każdej strony.
Gotowe naleśniki wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi truskawkami, sosem oraz miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Róża1 01.12.2017 15:49
pychotka !!! :-)
Bożena Matuszczyk 01.12.2017 12:10
Pyszne i kuszące smakiem i wyglądem naleśniczki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat