Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy torcik dla Dziadka
Kroki postępowania
Orzechy zmielić ( w blenderze lub w młynku do kawy). Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kawę i zmielone orzechy. Wymieszać. Odłożyć na bok.
Margaryną musi być miękka. Do miski przełożyć margarynę dodać cukier i utrzeć na gładki krem. Dodać amaretto oraz kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać składniki.
Z 250 ml odlać 50 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku wymieszać proszek budyniowy, przelać do wrzącego mleka. Zagotować gęsty budyń i ostudzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zimnej wody.
Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na gładko. Następnie dodać kawę, sok z pomarańczy i żółtko. Ponownie dobrze utrzeć. Na koniec łyżka po łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać krem.
Na paterze położyć pierwszy krążek, zapiać obręcz tortownicy, nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować cały krem maślany i położyć drugi krążek ciasta i lekko go docisnąć. Napączować. Rozsmarować połowę kremu budyniowego i położyć ostatni krążek ciasta i znów lekko docisnąć. Nałożyć ostatnią porcję ponczu i pozostały krem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,zagęstnikiem oraz kawą. Szprycą zrobić małe rozetki na bokach tortu i większe na wierzchu. Jabłko i pomarańcza ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Smacznego!