Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z rukoli i bazylii

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rukola 100 g
czosnek 2-3 ząbki
parmezan starty 60 g
sok z cytryny 2 łyżki
orzechy włoskie 50 g
oliwa 100 ml
sól
bazylia 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z rukoli i bazylii

Orzechy włoskie dobrze uprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, przykryć i wycierać orzechy. W ten sposób zdejmiemy większość skórki. Rukolę i bazylię włożyć do rozdrabniacza, tyle ile się zmieści. Zmiksować i włożyć resztę. Zebrać orzechy bez skórek i wrzucić do pesto razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym parmezanem i zmiksować. Dolać sok z cytryny. Zmiksować, a na końcu dolewać stopniowo oliwę. Ilość zależy od naszych upodobań. Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.02.2014 23:51
Fajna rzecz.
mysza75 08.02.2014 15:38
uwielbiam takie pesto
caralajna 06.02.2014 18:49
bardzo je lubię
Alex_M 06.02.2014 10:40
musiało być przepyszne :)
IwonaDD 05.02.2014 18:35
aromatyczne pesto
gosia56 05.02.2014 16:49
super przepis
fotoviderek 05.02.2014 07:39
Bardzo przydatny przepis :)
adelajda 05.02.2014 05:51
nigdy nie robiłam pesto czas to zmienić :)
joanna__s 04.02.2014 21:17
Chyba się końcu wezmę za takie pesto. Chodzi już za mną od bardzo dawna.
treonina 04.02.2014 20:42
nigdy nie robiła własnego pesto, zawsze kupuję, chyba nadszedł czas żeby spróbować :-)
Janina 04.02.2014 20:32
Fajny przepis;)
Klausia 04.02.2014 20:23
wypróbuję :)
Rafał10 04.02.2014 20:09
uwielbiam!
Czyki 04.02.2014 19:35
To jest znakomity przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak