Przepis i sposób przygotowania na: Makaron linguine z pesto z pieczonej czerwonej papryki
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Papryki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy na drugą stronę.
Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części. Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, dodajemy czosnek, ½ szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.