Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron linguine z pesto z pieczonej czerwonej papryki

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron linguine z pesto z pieczonej, czerwonej papryki z pomidorami suszonymi, parmezanem, orzeszkami pinii.

Składniki:

papryka czerwona 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone 6 sztuk
orzeszki pinii 4 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka
parmezan 60 gramów
makaron linguine 300 gramów
bazylia 1 pęczek
kapary 1 łyżka
oliwa 3 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Do dekoracji:

bazylia
Jabłuszka kaparowe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron linguine z pesto z pieczonej czerwonej papryki

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Papryki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy na drugą stronę.

Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części. Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, dodajemy czosnek, ½ szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak