Przepis i sposób przygotowania na: Muszle z pesto i kurczakiem
Pesto:
Składniki pesto przekładam do rondelka i miksuje blenderem.
Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka.
Sos:
Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając, żeby mąka się nie zrumieniła. Patelnię zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko cały czas mieszając montewką. Patelnię przekładam na gaz i zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję na końcu pesto i mieszam.
Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam na nim muszle. Posypuję pokrojonym chili. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut. Przed końcem pieczenia posypuję muszle pokrojoną mozzarellą.