Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z natki marchewki

5.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj zapraszam Was na kuchnię recyklingową. W roli głównej - pesto z natki marchewki, które możemy podać klasycznie z makaronem lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa, pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli marynaty.

Składniki:

SKŁADNIKI

młoda marchew z nacią 1 pęczek
oliwa 0.5 szklanki
czosnek 2 ząbki
orzechy piniowe 1 garść
parmezan starty 40 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Wyrzucanie natki marchewki duży błąd. Dlaczego? Natka marchewki jest o wiele zdrowsza niż sam korzeń. Jest źródłem cennych witamin i wartości odżywczych. Zawiera o wiele więcej witaminy C od korzenia, a także więcej witaminy K niż inne warzywa. Zawiera także dużą dawkę chlorofilu i żelaza :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z natki marchewki

Natkę marchewki dokładnie myjemy, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do blendera wraz z ząbkami czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* Natka marchewki posiada lekką goryczkę. Możemy ją złagodzić, dodając do pesto odrobinę miodu lub innego słodzidła.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak