Doradca Smaku express: Pesto z pieczonej papryki z makaronem, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Pesto z pieczonej papryki z makaronem, odc. 14

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • papryka czerwona

    2
  • ząbki czosnku

    4
  • pomidory suszone Smak

  • orzeszki pini (prażone)

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1
  • parmezan starty

    60 g
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Pesto z pieczonej papryki z makaronem, odc. 14

Papryki myjemy i osuszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut, przewracając podczas pieczenia na drugą stronę. Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części.

Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, dodajemy czosnek, ½ szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat