Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli

5.0
(62)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki:

Składniki

makaron tagliatelle 300 g
filety z kurczaka 250 g
curry 3 łyżeczki
mozarella 50 g
oliwa 1 duża łyż.
sól 2 szczypta
pieprz 1 szczypta

Pesto:

rukola 75 g
orzechy piniowe 70 g
oliwa 70 ml
ząbek czosnku 1 szt.
parmezan 50 g
sok z limetki 15 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli

1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.


3. Pesto:
Do blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość dokładnie wymieszać.
5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami pinii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak