Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli

Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron tagliatelle

    300 g
  • filety z kurczaka

    250 g
  • curry

    3 łyżeczki
  • mozarella

    50 g
  • oliwa

    1 duża łyż.
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Pesto:

  • rukola

    75 g
  • orzechy piniowe

    70 g
  • oliwa

    70 ml
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • parmezan

    50 g
  • sok z limetki

    15 ml
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.


3. Pesto:
Do blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość dokładnie wymieszać.
5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami pinii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat