Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz z pesto i pomidorami

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

A może tak włoskie smaki z pesto i pomidorami suszonymi. Warkocz jest obłędny na ciepło i zimny. Do pracy, do szkoły, na imprezę. Niby nic wielkiego a jakie dobre.Każdy sobie poradzi bo jest prosty do zrobienia. Pesto zrobiłam sama ale można użyć kupne.

Składniki:

Pesto:

bazylia świeża 1 pęczek
oliwa 80 ml
słonecznik łuskany 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ser żółty 2 łyżki
czosnek 2 ząbki

Ciasto:

mąka pszenna 20 dag
mąka do pizzy 20 dag
drożdże 2 dag
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
cukier 1 szczypta
woda letnia 210 ml

Pozostałe:

jajko 1 sztuka
pomidory suszone 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z pesto i pomidorami

Pesto:
Liście bazylii przekładam do rondelka, dodaję słonecznik, ser, oliwę, sól, pieprz, czosnek obrany i miksuję blenderem.

Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki do pizzy, i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Dodaję szczyptę cukru i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować i wytworzą się pęcherzyki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki do pizzy i pszennej, dodaję olej. Sól rozpuszczam w letniej wodzie pozostałej i wlewam do ciasta. Wyrabiam mikserem ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i zagniatam. Dzielę na trzy części. Każdą część rozciągam w dłoniach na prostokąt o długości 35 cm i szerokości 10 cm. Każdy pasek ciasta smaruję pesto, zostawiając po 1 cm z każdego boku ciasto nieposmarowane. Na jednym kawałku układam pokrojone pomidory. Prostokąty zwijam w rulony. sklejam palcami końce i na całej długości. Na stolnicy układam rulony koło siebie, z tym że rulon z pomidorami układam w środku. Sklejam ich końce razem i skręcam przemiennie w warkocza. Sklejam drugie końce. Przekładam warkocz na blaszkę wysmarowaną i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzewam do 210 stopni góra dól i piekę warkocz 10 minut. Zmniejszam temp na 165 stopni i piekę jeszcze 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 31.01.2019 12:20
Jak z suszonymi pomidorami, to na pewno by mi smakował : )
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 10:35
Super przepis. Bardzo smakowity warkocz. Można z Twoich przepisów się dużo nauczyć.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak