Warkocz z pesto i pomidorami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

A może tak włoskie smaki z pesto i pomidorami suszonymi. Warkocz jest obłędny na ciepło i zimny. Do pracy, do szkoły, na imprezę. Niby nic wielkiego a jakie dobre.Każdy sobie poradzi bo jest prosty do zrobienia. Pesto zrobiłam sama ale można użyć kupne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto:

  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • oliwa

    80 ml
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • ser żółty

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki

Ciasto:

  • mąka pszenna

    20 dag
  • mąka do pizzy

    20 dag
  • drożdże

    2 dag
  • sól himalajska

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • woda letnia

    210 ml

Pozostałe:

  • jajko

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pesto:
Liście bazylii przekładam do rondelka, dodaję słonecznik, ser, oliwę, sól, pieprz, czosnek obrany i miksuję blenderem.

Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki do pizzy, i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Dodaję szczyptę cukru i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować i wytworzą się pęcherzyki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki do pizzy i pszennej, dodaję olej. Sól rozpuszczam w letniej wodzie pozostałej i wlewam do ciasta. Wyrabiam mikserem ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i zagniatam. Dzielę na trzy części. Każdą część rozciągam w dłoniach na prostokąt o długości 35 cm i szerokości 10 cm. Każdy pasek ciasta smaruję pesto, zostawiając po 1 cm z każdego boku ciasto nieposmarowane. Na jednym kawałku układam pokrojone pomidory. Prostokąty zwijam w rulony. sklejam palcami końce i na całej długości. Na stolnicy układam rulony koło siebie, z tym że rulon z pomidorami układam w środku. Sklejam ich końce razem i skręcam przemiennie w warkocza. Sklejam drugie końce. Przekładam warkocz na blaszkę wysmarowaną i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzewam do 210 stopni góra dól i piekę warkocz 10 minut. Zmniejszam temp na 165 stopni i piekę jeszcze 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 31.01.2019 12:20
Jak z suszonymi pomidorami, to na pewno by mi smakował : )
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 10:35
Super przepis. Bardzo smakowity warkocz. Można z Twoich przepisów się dużo nauczyć.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat