Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pesto:
-
bazylia świeża
1 pęczek -
oliwa
80 ml -
słonecznik łuskany
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
ser żółty
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki
Ciasto:
-
mąka pszenna
20 dag -
mąka do pizzy
20 dag -
drożdże
2 dag -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 łyżeczka -
olej
3 łyżki -
cukier
1 szczypta -
woda letnia
210 ml
Pozostałe:
-
jajko
1 sztuka -
pomidory suszone
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Warkocz z pesto i pomidorami
Pesto:
Liście bazylii przekładam do rondelka, dodaję słonecznik, ser, oliwę, sól, pieprz, czosnek obrany i miksuję blenderem.
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki do pizzy, i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Dodaję szczyptę cukru i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować i wytworzą się pęcherzyki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki do pizzy i pszennej, dodaję olej. Sól rozpuszczam w letniej wodzie pozostałej i wlewam do ciasta. Wyrabiam mikserem ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i zagniatam. Dzielę na trzy części. Każdą część rozciągam w dłoniach na prostokąt o długości 35 cm i szerokości 10 cm. Każdy pasek ciasta smaruję pesto, zostawiając po 1 cm z każdego boku ciasto nieposmarowane. Na jednym kawałku układam pokrojone pomidory. Prostokąty zwijam w rulony. sklejam palcami końce i na całej długości. Na stolnicy układam rulony koło siebie, z tym że rulon z pomidorami układam w środku. Sklejam ich końce razem i skręcam przemiennie w warkocza. Sklejam drugie końce. Przekładam warkocz na blaszkę wysmarowaną i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do 210 stopni góra dól i piekę warkocz 10 minut. Zmniejszam temp na 165 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Komentarze (2)