Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami
Odstawiamy na pół godziny - dzięki temu naleśniki będą elastyczne, co ułatwi zwijanie.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię, smażymy z obu stron.
Przygotowujemy farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki.
Sparzoną skórkę z limonki ścieramy i dodajemy do kurczaka.
Wyciskamy sok z połowy limonki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Odstawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy zamarynowanego kurczaka, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki wraz z nóżkami i smażymy około 3 minut.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż papryka zmięknie.
Na samym końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z zalewy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.
Przygotowujemy sos:
Do miseczki przelewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz warzywny oraz kawałki usmażonego kurczaka, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu do zapiekania.
Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C aż się ser rozpuści.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!