Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13

5.0
(92)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 360 ml
mąka pszenna 250 g
jajko 2
masło 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej do smażenia
twaróg półtłusty 500 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
żółtko jajek 1
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
masło 100 g
cukier 2-3 łyżki
likier pomarańczowy 100 ml
pomarańcza 2
mandarynki 2-3
cynamon
Goździki całe Prymat
mięta
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13

Kroki postępowania

1
Ciasto: rozpuszczamy masło w małym rondelku, pilnujemy żeby się nie przypaliło. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy rozpuszczone masło, szczyptę soli i jajka. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy maślankę. Gdy masa będzie idealnie gładka (bez grudek), przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy, żeby chwilę „odpoczęła”.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
2
Sos: na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy 2–3 łyżki cukru, rozpuszczamy do momentu, aż będzie lekko skarmelizowany. Dodajemy masło, wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, dodajemy goździki, likier pomarańczowy i korę cynamonu.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
3
Farsz: twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy łyżką. Dodajemy żółtko, śmietanę i cukier z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie blendujemy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
4
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Na naleśniki wykładamy masę serową i zwijamy w rulony. Przekładamy na talerze, polewamy letnim sosem z cytrusów. Dekorujemy kawałkami mandarynki, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nawrocka
nawrocka 25.03.2018 09:38
Właśnie spróbowałam zrobić to danie. Jest o.k. z jedną uwagą: Jeśli nie doda się do ciasta wody , to konsystencja przypomina ciasto na racuchy i nie ma mowy aby rozlało się po patelni.
bietka 24.03.2018 09:24
Pyszne naleśniki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak