Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13

odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka

    360 ml
  • mąka pszenna

    250 g
  • jajka

    2
  • masło

    40 g
  • sól morska

  • olej do smażenia

  • twaróg półtłusty

    500 g
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • żółtka

    1
  • cukier z prawdziwą wanilią

  • masło

    100 g
  • cukier

    2-3 łyżki
  • likier pomarańczowy

    100 ml
  • pomarańcza

    2
  • mandarynki

    2-3
  • cynamon

  • goździki

  • mięta

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
Ciasto: rozpuszczamy masło w małym rondelku, pilnujemy żeby się nie przypaliło. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy rozpuszczone masło, szczyptę soli i jajka. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy maślankę. Gdy masa będzie idealnie gładka (bez grudek), przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy, żeby chwilę „odpoczęła”.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
Sos: na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy 2–3 łyżki cukru, rozpuszczamy do momentu, aż będzie lekko skarmelizowany. Dodajemy masło, wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, dodajemy goździki, likier pomarańczowy i korę cynamonu.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
Farsz: twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy łyżką. Dodajemy żółtko, śmietanę i cukier z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie blendujemy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów, odc. 13  foto
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Na naleśniki wykładamy masę serową i zwijamy w rulony. Przekładamy na talerze, polewamy letnim sosem z cytrusów. Dekorujemy kawałkami mandarynki, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

nawrocka

25.03.2018 09:38
Właśnie spróbowałam zrobić to danie. Jest o.k. z jedną uwagą: Jeśli nie doda się do ciasta wody , to konsystencja przypomina ciasto na racuchy i nie ma mowy aby rozlało się po patelni.

bietka

24.03.2018 09:24
Pyszne naleśniki : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat