Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie paprykowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
bułka czerstwa 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
śmietana 30% 1 szklanka
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
bulion 2 szklanki
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie paprykowym

Bułkę moczymy w mleku lun w wodzie - odciskamy i dajemy do mięsa. Czosnek siekamy i dajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wrabiamy masę dodajemy troszkę zimnej wody i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy porządnie i formujemy małe kuleczki. Na dużej patelni na maśle z olejem podsmażamy mięsne kuleczki na złoto. Cebulę siekamy , papryki myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Do mięsnych kulek dajemy pokrojone papryki i cebulę. Smażymy chwilę , podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do patelni z kulkami i warzywami. Zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 04.02.2014 19:12
bardzo smaczne klopsiki
Aga-25 04.02.2014 16:03
pyszności :)
Agnieszka-87-25 04.02.2014 15:57
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak