Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka
16 dkg margaryny
40 dkg maki
20 dkg cukru pudru
1 żółtko
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
Mak:
mak sparzyć i zmielić
10 dkg cukru pudru
bakalie, zapach
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tarta bułka
Jajka z cukrem ubić na parze, dodać mak i pozostałe składniki. Wymieszać.
Ser:
ser zmielić
5 jaj
masło
cukier kryształ
mąka ziemniaczana
bakalie
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser zmielić,dodać żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, połowę cukru. Utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywno z resztą cukru dodać do sera.
Połowę ciasta rozwałkować na blaszce,wyłożyć masę makową, wyłożyć masę serową.
Upiec w tem. 170-180 st.
Drugą połowę ciasta rozwałkować i upiec.
Jabłka zetrzeć z grubych oczkach taki. Lekko podgrzać, dodać cukier, galaretkę w proszku. Mieszać do rozpuszczenia galaretki.
Na wystudzony placek makowo-serowy dać tężejącą masę jabłkową, upieczony placek kruchy.