Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego
2.Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki (ok.5mm) i obgotować we wrzątku ok. 5 minut, następnie odcedzić z wody;
3.Czosnek i natke pietruszki drobno posiekać, podsmażyć razem chwile,a następnie dodać mięso mielone, smażyć razem kilka minut na dużym ogniu, a następnie podlać czerwinym winem i mieszać cały czas do odparowania; Następnie dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę i dusić 20-20 minut pod przykryciem na małym ogniu;Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chili do smaku;
4.Formę do pieczenia posmarować olejem, wyłożyć warstwę bakłażanów,posypać parmezanem, następnie wyłożyć warstwę mięsa, posypać parmezanem, następnie wyłożyć warstwę ziemniaków -posypaś parmezanem;
5.Sos beszamelowy wymieszać z łyżką/dwoma parmezanu i zalać zapiekankę rozprowadzając równomiernie na wierzchu;
6.Piec 40 minut w 180 stopniach;
Smacznego!