Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna

odc. 41 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 szt.
  • pomidory

    4 szt.
  • ser kozi

    200 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • liść laurowy

  • oregano

  • parmezan starty

    50 g
  • pomidory suszone

    50 g
  • oliwa

    20 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Doprawiamy podczas smażenia solą morską i pieprzem. Smażymy z każdej ze stron do uzyskania lekko brązowego koloru w sumie 3-4 minuty. Po usmażeniu przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym aby bakłażany ociekły z tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Do miski wkładamy ser kozi, rozgniatamy go lekko i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy oregano, solą morską i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Pomidory obrane ze skórki kroimy w plastry. Plastry pomidorów lekko obsmażamy na patelni doprawiając solą morską i pieprzem. Pomidory obsmażamy bardzo szybko i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
W naczyniu żaroodpornym układamy pierwsza warstwę bakłażana, dodajemy pokruszone liście laurowe, smarujemy warstwą śmietany z serkiem i posypujemy parmezanem.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Następną warstwę układamy z pomidorów, również smarujemy ją masą śmietanowo – serową, posypujemy parmezanem i doprawiamy oregano.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Następna warstwa z bakłażanów smarowana jest ponownie śmietaną z serkiem i na niej układamy ostatnią warstwę warzyw, przekładając raz pomidory raz bakłażan.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Siekamy suszone pomidory suszone w oleju i układamy je na wierzchu zapiekanki. Na wszystko nakładamy masę śmietanowo-serową. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 180-190 st. na kilka minut. Czas pieczenia zależy od tego, czy chcemy aby warzywa były chrupiące czy też miękkie.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Oliwka831

19.09.2014 16:07
czy mogę zastąpić ser kozi, którego nie znoszę serkiem mascarpone? Jeśli nie to jakim?

eryk306

30.03.2014 15:26
Oryginalny smak, ale nie dla mnie. Nie smakowało! Bleee...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat