Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna

5.0
(48)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan
2 szt.
pomidory
4 szt.
ser kozi
200 g
śmietana 18 proc
200 ml
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
parmezan starty
50 g
pomidory suszone
50 g
oliwa
20 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Doprawiamy podczas smażenia solą morską i pieprzem. Smażymy z każdej ze stron do uzyskania lekko brązowego koloru w sumie 3-4 minuty. Po usmażeniu przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym aby bakłażany ociekły z tłuszczu.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
2
Do miski wkładamy ser kozi, rozgniatamy go lekko i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy oregano, solą morską i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
3
Pomidory obrane ze skórki kroimy w plastry. Plastry pomidorów lekko obsmażamy na patelni doprawiając solą morską i pieprzem. Pomidory obsmażamy bardzo szybko i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
4
W naczyniu żaroodpornym układamy pierwsza warstwę bakłażana, dodajemy pokruszone liście laurowe, smarujemy warstwą śmietany z serkiem i posypujemy parmezanem.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
5
Następną warstwę układamy z pomidorów, również smarujemy ją masą śmietanowo – serową, posypujemy parmezanem i doprawiamy oregano.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
6
Następna warstwa z bakłażanów smarowana jest ponownie śmietaną z serkiem i na niej układamy ostatnią warstwę warzyw, przekładając raz pomidory raz bakłażan.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
7
Siekamy suszone pomidory suszone w oleju i układamy je na wierzchu zapiekanki. Na wszystko nakładamy masę śmietanowo-serową. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 180-190 st. na kilka minut. Czas pieczenia zależy od tego, czy chcemy aby warzywa były chrupiące czy też miękkie.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 41: Zapiekanka warzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Oliwka831 19.09.2014 16:07
czy mogę zastąpić ser kozi, którego nie znoszę serkiem mascarpone? Jeśli nie to jakim?
eryk306 30.03.2014 15:26
Oryginalny smak, ale nie dla mnie. Nie smakowało! Bleee...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak