Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patisony z papryką w zalewie musztardowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 1/2 kg
cebula 1/2 szt
koper z nasionami 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
pieprz 10 ziaren
angielskie ziele 10 ziaren
czosnek 6 ząbków
Zalewa:
woda 2 szkl
ocet 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
sól 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
patison kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Patisony z papryką w zalewie musztardowej

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, odcedzić, zahartować w zimnej wodzie, usunąć gniazda nasienne.
Krok 1 - Patisony z papryką w zalewie musztardowej foto
2
Do słoików włożyć liście laurowe, czosnek, ziele, pieprz, koper, cebulę, patisony i paprykę
Krok 2 - Patisony z papryką w zalewie musztardowej foto
3
Paprykę i patisony pokroić na kawałki.
Krok 3 - Patisony z papryką w zalewie musztardowej foto
4
Wodę wlać do garnka, dodać ocet, cukier, sól, zagotować, wymieszać z musztardą. Gorącą zalewą zalać przygotowane warzywa w słoikach, zamknąć, włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą, pasteryzować przez 15 minut.
Krok 4 - Patisony z papryką w zalewie musztardowej foto
5
Gorące wyjąć z wody i do ostudzenia odwrócić do góry dnem.
Krok 5 - Patisony z papryką w zalewie musztardowej foto
6
Podawać jako dodatek do obiadu lub sałatek.
Krok 6 - Patisony z papryką w zalewie musztardowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.01.2014 13:32
lubię warzywa w takiej zalewie :)
jasiek 19.01.2014 21:14
super przetwory
Rafał10 19.01.2014 21:12
super :) Lubię takie warzywka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak