Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu zamknięte w biszkopcie
Kroki postępowania
BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Dodać łyżkę wody i łyżkę soku z cytryny. Na koniec wmieszać delikatnie do ciasta przesiane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem kawowym (najlepiej zrobić to szpatułką lub drewnianą łyżką ).
Ciasto przelać do formy o wymiarach około 24x34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
RADA: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej się wtedy przekrawa.
NASĄCZENIE:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 3/4 szklanki gorącej wody. Posłodzić 2 łyżeczkami cukru, przestudzić. Do wystudzonej kawy wlać amaretto, wymieszać.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki (polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania).
KREM:
Żółtka (z umytych i sparzonych jajek) ubić z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać w całości do śmietany cały czas miksując.
Śmietanę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Odłożyć 2-3 łyżki masy do posmarowanie wierzchu ciasta.
Całość schłodzić kilka godzin w lodówce (a najlepiej całą noc). Smacznego!