Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu zamknięte w biszkopcie

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na uwielbiane przez wszystkich włoskie ciasto w odświeżonej wersji - tiramisu na puszystym biszkopcie. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku!

Składniki:

Biszkopt:

cukier 0.75 szklanki
mąka pszenna 0.75 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
jajko 5 sztuk

Krem:

serek mascarpone 500 gramów
śmietana kremówka 500 mililitrów
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 4 łyżki

Nasączenie:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
amaretto 100 mililitrów

Dodatkowo:

biszkopty podłużne 150 gramów
czekolada gorzka 50 gramów
kakao 2-4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
capuccino 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu zamknięte w biszkopcie

Kroki postępowania

1

BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Dodać łyżkę wody i łyżkę soku z cytryny. Na koniec wmieszać delikatnie do ciasta przesiane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem kawowym (najlepiej zrobić to szpatułką lub drewnianą łyżką ).

Ciasto przelać do formy o wymiarach około 24x34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.

RADA: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej się wtedy przekrawa.

Krok 1 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
2

NASĄCZENIE:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 3/4 szklanki gorącej wody. Posłodzić 2 łyżeczkami cukru, przestudzić. Do wystudzonej kawy wlać amaretto, wymieszać.

Krok 2 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
3

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki (polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania).

Krok 3 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
4

KREM:
Żółtka (z umytych i sparzonych jajek) ubić z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Krok 4 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
5
Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Do lekko przestudzonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać w całości do śmietany cały czas miksując.

Śmietanę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką.

Odłożyć 2-3 łyżki masy do posmarowanie wierzchu ciasta.
Krok 5 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
6
Biszkopt lekko nasączyć kawą z alkoholem. Na to wyłożyć połowę kremu. Następnie ułożyć nasączone biszkopty, oprószyć je kakao.
Krok 6 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
7
Wyłożyć drugą połowę kremu i położyć na to drugą warstwę biszkoptu. Ponownie delikatnie nasączyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i posypać startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.
Krok 7 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto
8

Całość schłodzić kilka godzin w lodówce (a najlepiej całą noc). Smacznego!

Krok 8 - Tiramisu zamknięte w biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 5 tygodni temu
A co ze szklanką cappuccino z dodatkowych składników?
Milka 20.02.2024 15:21
Gdzie wykorzystujemy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę soku z cytryny, które są wpisane w składniki biszkoptu?
Milka 20.02.2024 15:50
Robiłam już to ciasto i teraz dopatrzyłam że nie dodałam wody i cytryny, a mimo to i tak wyszło pyszniutkie :)
Doradca Smaku 20.02.2024 15:42
Łyżkę wody i łyżkę soku z cytryny dodajemy w 1 kroku - przed dodaniem mąki :)
Mala320 09.11.2021 12:58
Proszę o podanie rozmiaru blachy użytej w przepisie
Doradca Smaku 09.11.2021 15:55
W przepisie została użyta blaszka o wymiarach: 24x34 cm.
Michał2 02.02.2014 13:43
mniam bardzo lubię!
olla85 30.01.2014 10:10
Właśnie zauważyłam, że nie jest napisane ile powinno być żelatyny. Nie wiem jak to się stało. Jestem pewna, że zamieszczając przepis wpisałam ilość żelatyny a samą żelatynę umieściłam w składnikach na krem. Nie rozumiem dlaczego widnieje ona teraz po dopiskiem: dodatkowo. Dziwne. Do wszystkich zainteresowanych przepisem: żelatyny powinna być 1 czubata łyżka. Wyszło na to, że opublikowałam niedokładny przepis.. Dobrze, że w ogóle zauważyłam tę nieścisłość.
Magda 25.12.2022 14:05
Jest napisane w dodatkowych, łyżka
Aannkaa82 30.01.2014 09:56
Uwielbiam tiramisu, ale w tej wersji jeszcze nie jadłam. Koniecznie musze wypróbować przepis na kawowy biszkopt :)
olla85 20.01.2014 10:59
Ciasto jest naprawdę przepyszne, uwielbiam je. Polecam gorąco wszystkim :)
foczka-ks 19.01.2014 23:22
ciekawy pomysł
Monika58 19.01.2014 21:33
pyszne ciacho
natalia.doradca 19.01.2014 19:35
Bardzo apetyczne ciacho:)
irenka 19.01.2014 19:19
ale pyszności
danusia19671 19.01.2014 18:06
przepyszne ciasto
Janina 19.01.2014 16:41
Wspaniałe jest to ciasto, pycha;)
IwonaDD 19.01.2014 16:29
niebo w gębie!!! cudowne tiramisu!
Konczi 19.01.2014 16:10
ehh do kawusi by sie przydało .. cudne
babajaga1969 19.01.2014 16:06
takie ciasto musi być wspaniałym dodatkiem do smacznej kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak