Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z mięsem w sosie porowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowo-wołowe 500 g
makaron lasagne 20 szt
śmietana 30% 300 g
czosnek 3 ząbki
por 100 g
masło 50 g
mleko 3,2% 300 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 5 g
papryczka chili 5 g
majeranek
sól
mąka 50 g
jajko 1 szt
ser grana padano 250 g
olej do smażenia
cebula 1 szt
pomidory koktajlowe (czerwone)
wino białe wytrawne 200 ml
papryka czerwona 1 szt
soczewica konserwowa 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsem w sosie porowym

Makaron lasagne wrzucamy do wody osolonej i gotujemy al dente. Makaron odcedzamy, przekładamy do naczynia z zimną wodą, odsączamy na ściereczce i okładamy na talerzu przekładając płaty pergaminem. Na samą górę również nakładamy pergamin.
Farsz:
Czerwoną paprykę kroimy bardzo drobno. Podsmażamy na oleju, dodajemy sól, pieprz i niewielką ilość majeranku. Przesmażona paprykę przekładamy do miseczki. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na tą samą patelnię wlewamy olej , dodajemy czosnek i cebulę i przesmażamy aż się zeszklą. Dodajemy zmielone mięso, które lekko podduszamy, dodajemy dość dużo majeranku i drobno posiekaną papryczkę chili. Do całości dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser. Mięso przekładamy do miseczki, studzimy a następnie razem z jajkiem i soczewicą przekładamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ser (pozostawiając niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Całość przekładamy do naczynia. Dokładamy smażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zwijamy płaty w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
SOS POROWY:
Do garnka wlewamy olej i szklimy drobno pokrojonego pora. Wlewamy wino i drobno posiekany czosnek a gdy wino odparuje dodajemy masło i mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką i ponownie mieszamy. Sos musi trochę odparować ( musi być dość gęsty.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy część przygotowanego sosu, wykładamy cannelloni, zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na ok 10 min.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.02.2014 00:17
bardzo lubię takie jedzonko
adelajda 19.01.2014 10:21
lubię pora, zapiekanka smaczna
Wiesława1 19.01.2014 07:39
Uwielbiam zupę krem z porów ..sos brzmi zachęcająco
ada.la 19.01.2014 07:27
uwielbiam takie dania
iwi 19.01.2014 00:37
Przepyszne danie
Noruas 18.01.2014 23:55
so porowy brzmi super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak