Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
makaron tagliatelle
600 g -
filet z łososia
400 g -
cebula
1 sztuka -
ząbki czosnku
2 sztuki -
cukinia
1/2 sztuki -
papryka czerwona
1 sztuka -
marchewka
1 sztuka -
różyczki brokuła
8 sztuk -
kapary
kilka łyżek -
wino białe wytrawne
100 ml -
śmietana 30%
1/2 l -
masło
2 łyżki -
oliwa
4 łyżki -
bazylia świeża
kilka listków
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
Kurkuma mielona Prymat
szczypta -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta
Marynata
-
oliwa
3 łyżki -
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżki -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Mistrz smaku poleca: Tagliatelle z łososiem i warzywami, odc. 6
Łososia kroimy na 3 kawałki i zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, marchew i różyczki brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy wino, dodajemy łyżeczkę kurkumy i wlewamy śmietanę. Całość gotujemy około 10 minut. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do gotującego się sosu. Dodajemy kapary.
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Dekorujemy bazylią.
Komentarze (2)