Mistrz smaku poleca: Tagliatelle z łososiem i warzywami, odc. 6

odc. 6 Mistrz smaku poleca

Mistrz smaku poleca: Tagliatelle z łososiem i warzywami, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron tagliatelle

    600 g
  • filet z łososia

    400 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • różyczki brokuła

    8 sztuk
  • kapary

    kilka łyżek
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka listków

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta

Marynata

  • oliwa

    3 łyżki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mistrz smaku poleca: Tagliatelle z łososiem i warzywami, odc. 6

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy pieprz cytrynowy, dwie łyżki musztardy miodowej i dokładnie mieszamy.
Łososia kroimy na 3 kawałki i zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, marchew i różyczki brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy wino, dodajemy łyżeczkę kurkumy i wlewamy śmietanę. Całość gotujemy około 10 minut. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do gotującego się sosu. Dodajemy kapary.
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Dekorujemy bazylią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 07.12.2017 10:11
Uwielbiam makaron, a ten na pewno jest pyszny :)
Bożena Matuszczyk 05.12.2017 13:13
Pysznie, kusząco i pięknie podane.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat