odc. 6 Mistrz smaku poleca

Mistrz smaku poleca: Tagliatelle z łososiem i warzywami, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron tagliatelle

    600 g
  • filet z łososia

    400 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • różyczki brokuła

    8 sztuk
  • kapary

    kilka łyżek
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka listków

Do smaku

  • sól morska

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • kurkuma mielona

    szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta

Marynata

  • oliwa

    3 łyżki
  • musztarda miodowa

    2 łyżki
  • pieprz cytrynowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy pieprz cytrynowy, dwie łyżki musztardy miodowej i dokładnie mieszamy.
Łososia kroimy na 3 kawałki i zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, marchew i różyczki brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy wino, dodajemy łyżeczkę kurkumy i wlewamy śmietanę. Całość gotujemy około 10 minut. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do gotującego się sosu. Dodajemy kapary.
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Dekorujemy bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 07.12.2017 10:11
Uwielbiam makaron, a ten na pewno jest pyszny :)
Bożena Matuszczyk 05.12.2017 13:13
Pysznie, kusząco i pięknie podane.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat