Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz smaku poleca: Tagliatelle z łososiem i warzywami, odc. 6
Łososia kroimy na 3 kawałki i zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, marchew i różyczki brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy wino, dodajemy łyżeczkę kurkumy i wlewamy śmietanę. Całość gotujemy około 10 minut. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do gotującego się sosu. Dodajemy kapary.
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Dekorujemy bazylią.