Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    ok.200 ml
  • mąka

    ok.100 g
  • sól

    szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • szpinak

    250 g
  • ricotta

    250 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • parmezan starty

    1-2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • sól do smaku

  • czosnek

    1-2 ząbki
  • masło do smażenia

  • mąka

    1 łyżka czubata
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    ok. 150-200 ml
  • sól

    szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • INNE-

  • parmezan starty

    do posypania
  • masło

    kilka listkow
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Szpinak obgotować w osolonym wrzątku max 5 minut;Następnie odcedzić;
Krok 2 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Jajko, mąkę, mleko, szczypte soli i 1 łyżkę oleju zmiksować na ciasto naleśnikowe, gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki, w przeciwnym razie dolać odrobinę mleka;
Nabierać 1/4 chochelki, rozprowadzić na gorącej patelni o średnicy 12 cm i smażyć naleśniki na lekki kolor rumiany z obydwu stron, i tak do wykończenia ciasta;
Krok 3 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Szpinak odcinąć dobrze z wody, następnie posiekać i podsmażyć z czosnkiem na maśle; Odstawić do wystudzenia;
Krok 4 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Ricottę, szpinak, żółtko,parmezan wymieszać razem, doprawić gałką muszkatałową,solą i pieprzem do smaku;
Krok 5 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Naleśniki wypełnić farszem i zwijać w rulonik;
Krok 6 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Beszamel: mąkę podsmażyć na maśle kilka minut, poczym dodawać powoli mleko cały czas mieszając, doprowadzić do konsytencji rzadkiego budyniu;
Krok 7 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Beszamel doprawić solą i gałką do smaku;
Krok 8 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, ułożyć naleśniki wypełnione wcześniej farszem. Na wierzchu rozprowadzić warstwę beszamelu;
Krok 9 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Posypać obficie parmezanem i położyć kilka listków masła;
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec do zarumienienia wierzchu ( ok. 30 minut);
Krok 10 - Naleśniki z ricottą i szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Po wyciągnieciu z pieca odczekać 5-10 minut przed podaniem; Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

margaret

25.02.2014 18:19
super pomysł

slonko888

13.02.2014 13:18
wygladaja cudnie

Alex_M

19.01.2014 11:18
pyszne naleśniczki

krystyna330

18.01.2014 16:39
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat