Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
papryczka chili
2 szt. -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
krewetki
16 szt. -
groszek
50 g -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
-
pomidorki koktajlowe
6 szt. -
wino białe wytrawne
150 ml -
sok z połowy cytryny
-
masło 82%
50 g -
świeży makaron
250 g
Dodatkowo:
-
natka pietruszki
-
papryczka chili
Przepis i sposób przygotowania Makaron z krewetkami
Krewetki nacinamy na grzbiecie, wyciągamy układ pokarmowy oraz zdejmujemy pancerz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, dodajemy chili, czosnek, wędzoną paprykę oraz krewetki. Całość smażymy 1 minutę po czym dodajemy groszek, pomidorki koktajlowe, białe wino, doprawiamy solą i gotujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz masło. Sos energicznie mieszamy, aby masło dokładnie połączyło się z płynem. Do gotowego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy ze świeżą pietruszką oraz chili.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się