Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron z krewetkami to szybkie danie kuchni śródziemnomorskiej. Po oczyszczeniu krewetek całość najpierw podsmażamy a potem gotujemy na patelni kilka minut i gotowe.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    2 szt.
  • papryka wędzona słodka mielona

    1 łyżeczka
  • krewetki

    16 szt.
  • groszek

    50 g
  • sól himalajska

  • pomidorki koktajlowe

    6 szt.
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • sok z połowy cytryny

  • masło 82%

    50 g
  • świeży makaron

    250 g

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

  • papryczka chili

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krewetki nacinamy na grzbiecie, wyciągamy układ pokarmowy oraz zdejmujemy pancerz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, dodajemy chili, czosnek, wędzoną paprykę oraz krewetki. Całość smażymy 1 minutę po czym dodajemy groszek, pomidorki koktajlowe, białe wino, doprawiamy solą i gotujemy ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz masło. Sos energicznie mieszamy, aby masło dokładnie połączyło się z płynem. Do gotowego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy ze świeżą pietruszką oraz chili.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat