Przepis i sposób przygotowania na: Torcik piwosza
Przygotowujemy placek kokosowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, kokos mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Wykładamy na prostokątną blachę i pieczemy ok 30 min w 180 st. Studzimy i wykrawamy 2 krążki.
Robimy masę budyniową: Odlewamy trochę mleka i rozmącamy z mąkami i żółtkami. Resztę zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepaną masę i gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy margaryny dodając po trochu budyń na puszystą masę. Odbieramy 3 duże łyżki masy na obsmarowanie beczki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Studzimy, tężejącą dodajemy do masy. Masę dzielimy na 3 części.
Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzącej wody. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę.
Winogrona myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jedną częścią masy.
Biszkopty lekko ścinamy na podstawę i przekładamy:
ciemny biszkopt-biała pianka-żółty biszkopt- masa budyniowa z ananasami- placek kokosowy-masa budyniowa-ciemny biszkopt-masa budyniowa z winogronami-placek kokosowy- masa budyniowa- żółty biszkopt-biała pianka- ciemny biszkopt
Gotowy tort obsmarowujemy masą budyniową i obkładamy masą cukrową zabarwioną barwnikami spożywczymi formując beczkę. Lepimy także ludzika a resztę pozostałych skrawków biszkopta kruszymy na drobno i posypujemy wokół beczki.