Przepis dnia II, odc. 23. Makaroniki owsiane z pieprzem cayenne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    2 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • migdały

    5 łyżek (zmielone)
  • orzechy laskowe

    2 łyżki (zmielone)
  • płatki owsiane

    2 szklanki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    1/4 łyżeczki
  • mięta

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 23. Makaroniki owsiane z pieprzem cayenne foto
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i zmielone migdały.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 23. Makaroniki owsiane z pieprzem cayenne foto
Wszystko mieszamy. Następnie dodać zmielone orzechy i płatki owsiane, doprawić przyprawą do grzanego wina i piwa, delikatnie wmieszać.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 23. Makaroniki owsiane z pieprzem cayenne foto
Blachę posmarować masłem lub wyłożyć pergaminem, układać na niej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego lub wykorzystując rękaw cukierniczy.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 23. Makaroniki owsiane z pieprzem cayenne foto
Makaroniki piec 20 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 23. Makaroniki owsiane z pieprzem cayenne foto
Po wyjęciu z pieca udekorować płatkami owsianymi i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat