Grzyby suszone .*. - Krok po kroku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapelusze suszonych prawdziwkó

    16 kapeluszy
  • mleko

    3 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i pozostawić na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko posoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce, przycisnąć drugą deseczką.
Krok 3 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać w mące a następnie w jajku i bułce.
Krok 4 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Krok 5 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
Podawać gorące przybrane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 15.12.2014 14:04
nigdy tak jeszcze nie robiłam, w tym roku spróbuje skorzystać z tej podpowiedzi
ben-ka 10.12.2014 08:46
Robię te grzyby na każdą Wigilię z tym,że zawsze suszę całe kapelusze, chyba Doradcy zrobię z nich prezent,zamiast tych pociętych kawałeczków:)
danusia19671 10.01.2014 10:40
Smakowite i ładnie wygląda
paulina2157 20.12.2013 20:26
bardzo ciekawe, i takie inne
SmacznaPyza 20.12.2013 16:48
takie kawałeczki smażone ? ciekawe...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat