Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kalafior

    1 kg
  • łosoś wędzony

    220 g
  • ser gruyere

    20 g

Sos beszamel

  • masło

    40 g
  • mąka pszenna

    40 g
  • mleko

    500 ml

Do smaku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Sos beszamel:
W garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy - ok. 3-4 min (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie ostawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem białym i solą morską.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na większe różyczki równej wielkości. Wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą i wstawiamy na ogień. Kalafior gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Do foremek do zapiekania wkładamy różyczki kalafiora. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Kalafior polewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Na wierzchu układamy łososia pokrojonego w paski i ponownie polewamy sosem. Następnie posypujemy startym serem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Foremki wstawiamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy gdy ser się rozpuści i przyrumieni (po ok. 9 minutach).
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
Gotową zapiekankę podajemy udekorowaną listkiem bazylii. Smacznego.
Doradca Smaku
Do przygotowywania białych sosów (np. beszamel, śmietanowych) używajmy białego pieprzu – dzięki temu nie będzie widać w białym sosie czarnych drobin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ilka01 01.03.2015 16:17
moje smaki:) muszę koniecznie wypróbować
Madzialena 26.02.2015 16:03
Przepyszna i szybka w przygotowaniu, dodałam oprócz kalafiora także brokuł ;-) smacznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat