Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kalafior
1 kg -
łosoś wędzony
220 g -
ser gruyere
20 g
Sos beszamel
-
masło
40 g -
mąka pszenna
40 g -
mleko
500 ml
Do smaku
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Kroki postępowania

W garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy - ok. 3-4 min (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie ostawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem białym i solą morską.






Do przygotowywania białych sosów (np. beszamel, śmietanowych) używajmy białego pieprzu – dzięki temu nie będzie widać w białym sosie czarnych drobin.![]()
Komentarze (2)