Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    100 g
  • polędwica wołowa

    100 g
  • piersi z kaczki

    100 g
  • natka pietruszki

  • pomidory suszone

  • limonka

    1 szt.
  • żółtko

    1 szt.
  • szalotka

    3 szt.
  • gruszki

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • ogóreczki konserwowe

  • musztarda sarepska

  • papryka ostra mielona

  • oliwa

    100 ml
  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

  • ocet winny

    10 ml
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Obieramy mięso kaczki ze skóry. Posypujemy mięso kaczki grubą sola morską i wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Połowę gruszki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy posiekaną gruszkę na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę cukru i octu winnego. Powoli karmelizujemy gruszkę na patelni.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Selera i szalotki siekamy na drobniutką kostkę. Ogóreczki konserwowe również siekamy drobniutko w kostkę. Pozostałe mięso kroimy w drobniutką kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Kaczkę wyjmujemy z lodówki zdejmujemy sól i płuczemy pod wodą z resztek soli. Mięso kaczki siekamy na drobniutką kostkę.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Zaczynamy od doprawienia mięsa wołowego. Żółtko wbijamy do miski, dodajemy łyżkę ulubionej musztardy i mieszamy. Dodajemy ogóreczki, szalotkę i mięso wołowe. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i papryką ostrą.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Mięso cielęce: w misce mieszamy szalotkę, seler, natkę pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Dodajemy mięso cielęce i mieszamy wszystko. Doprawiamy delikatnie solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Mięso kaczki: gruszkę, szalotkę, natkę pietruszki, sól morską i pieprz czarny grubo mielony mieszamy z mięsem z kaczki.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Tak przygotowane trzy rodzaje mięsa układamy w równych porcjach na talerzu.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat