Przepis i sposób przygotowania na: Roladka z pstrąga z ogórkiem kiszonym, panierowana w płatkach orkiszowych i świeżej bazylii
Na przygotowanego pstrąga kładziemy średniej wielkości ogórka kiszonego. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i zostawiamy na 15 minut w lodówce.
W międzyczasie jajko roztrzepujemy i przygotowujemy panierkę. Mieszamy mąkę, bułkę tartą, płatki orkiszowe i posiekaną świeżą bazylię.
Następnie całość zwijamy bardzo ściśle, tak by podczas smażenia roladka nie rozleciała się. Maczamy w jajku, a następnie panierujemy, starając się panierkę wręcz wcisnąć w roladkę. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy. Rozpoczynając od jajka, kończąc na panierce. Panierka ma być głównym i jedynym spoiwem roladki, dlatego warto wykonać ją solidnie.
Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym aż do zarumienia z obu stron. Smażenie powinno odbywać się na małym ogniu przez około 25 minut, tak by zwinięta ryba dobrze się upiekła.
Ogórek kiszony stanowi doskonałe połączenie z mdłą rybą.
Polecam ten zarówno bardzo smaczny, jak i oryginalny pomysł na obiad, bądź kolację wigilijną.