Rolada śląska

Rolada śląska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rolady

  • wołowina

    100 g
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • musztarda delikatesowa

    1 łyżeczka
  • boczek

    3 plasterki
  • cebulka

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    1 sztuka (mały)
  • olej

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    1 litr
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki

Modro kapusta

  • kapusta czerwona

  • skrobia ziemniaczana

    250 g
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płat wołowiny delikatnie rozbij. Uważaj, żeby nie zrobić dziur w mięsie!
Mięso przypraw solą morską i pieprzem, a na środek dodaj: musztardę, boczek, cebulkę i ogórek.
Całość zwiń w roladę i obtocz nitką, tak żeby rolada nie rozleciała się podczas duszenia.
Na rozgrzany olej włóż rolady i obsmaż je delikatnie z każdej strony.
Ten proces jest najważniejszy, bo dzięki temu uzyskamy ciemny sos.
Do obsmażonych rolad dodaj 1 litr bulionu wołowego i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij rolady z sosu, ściągnij nitkę i dopraw sos.
Do sosu dodaj 2 liście laurowe i zagęść zawiesiną z 2 łyżeczek mąki pszennej.
Kiedy sos się zagotuje, włóż rolady i podgrzej.
Kluski
Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj: skrobię ziemniaczaną, jajko i całość dobrze wymieszaj.
Z tak przygotowanej masy uformuj kluski, nie zapomnij o zrobieniu wgłębienia na sos.
Gotuj na wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Tak przygotowaną roladę z kluskami w ciemnym sosie najlepiej podawać z modrą kapustą .
Smacznego!
Doradca Smaku
Podczas wyciągania klusek zwróć uwagę żeby kluski były zwrócone dziurką do dołu . Dzięki temu pozbędziesz się wody, w której gotowały się kluski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

05.09.2017 11:55
Uwielbiam takie obiady! Najlepsze!

Bożena Matuszczyk

05.09.2017 11:17
Prawdziwa śląska rolada bo z wołowiny.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat