Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rolady
-
wołowina
100 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżeczka -
boczek
3 plasterki -
cebulka
1 sztuka -
ogórek kiszony
1 sztuka (mały) -
olej
1 łyżka -
bulion wołowy
1 litr -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
mąka pszenna
2 łyżeczki
Modro kapusta
-
kapusta czerwona
-
skrobia ziemniaczana
250 g -
jajko
1 sztuka
Sposób przygotowania
Mięso przypraw solą morską i pieprzem, a na środek dodaj: musztardę, boczek, cebulkę i ogórek.
Całość zwiń w roladę i obtocz nitką, tak żeby rolada nie rozleciała się podczas duszenia.
Na rozgrzany olej włóż rolady i obsmaż je delikatnie z każdej strony.
Ten proces jest najważniejszy, bo dzięki temu uzyskamy ciemny sos.
Do obsmażonych rolad dodaj 1 litr bulionu wołowego i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij rolady z sosu, ściągnij nitkę i dopraw sos.
Do sosu dodaj 2 liście laurowe i zagęść zawiesiną z 2 łyżeczek mąki pszennej.
Kiedy sos się zagotuje, włóż rolady i podgrzej.
Kluski
Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj: skrobię ziemniaczaną, jajko i całość dobrze wymieszaj.
Z tak przygotowanej masy uformuj kluski, nie zapomnij o zrobieniu wgłębienia na sos.
Gotuj na wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Tak przygotowaną roladę z kluskami w ciemnym sosie najlepiej podawać z modrą kapustą .
Smacznego!
Podczas wyciągania klusek zwróć uwagę żeby kluski były zwrócone dziurką do dołu . Dzięki temu pozbędziesz się wody, w której gotowały się kluski.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się