Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śląska
Płat wołowiny delikatnie rozbij. Uważaj, żeby nie zrobić dziur w mięsie!
Mięso przypraw solą morską i pieprzem, a na środek dodaj: musztardę, boczek, cebulkę i ogórek.
Całość zwiń w roladę i obtocz nitką, tak żeby rolada nie rozleciała się podczas duszenia.
Na rozgrzany olej włóż rolady i obsmaż je delikatnie z każdej strony.
Ten proces jest najważniejszy, bo dzięki temu uzyskamy ciemny sos.
Do obsmażonych rolad dodaj 1 litr bulionu wołowego i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij rolady z sosu, ściągnij nitkę i dopraw sos.
Do sosu dodaj 2 liście laurowe i zagęść zawiesiną z 2 łyżeczek mąki pszennej.
Kiedy sos się zagotuje, włóż rolady i podgrzej.
Kluski
Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Dodaj: skrobię ziemniaczaną, jajko i całość dobrze wymieszaj.
Z tak przygotowanej masy uformuj kluski, nie zapomnij o zrobieniu wgłębienia na sos.
Gotuj na wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Tak przygotowaną roladę z kluskami w ciemnym sosie najlepiej podawać z modrą kapustą.
Smacznego!