Rolada śląska

Rolada śląska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rolada śląska w ciemnym sosie, podawana z kluskami śląskimi to pyszny pomysł na obiad! Musztarda, boczek, cebulka i ogórek zawinięte w płat soczystej wołowiny, duszone w aromatycznym bulionie a do tego tradycyjne kluski. To danie najlepiej smakuje w połączeniu z modrą kapustą.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rolady

  • wołowina

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka
  • boczek

    3 plasterki
  • cebulka

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    1 sztuka (mały)
  • olej

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    1 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki

Modro kapusta

  • kapusta czerwona

  • skrobia ziemniaczana

    250 g
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rolada śląska

Płat wołowiny delikatnie rozbij. Uważaj, żeby nie zrobić dziur w mięsie!

Mięso przypraw solą morską i pieprzem, a na środek dodaj: musztardę, boczek, cebulkę i ogórek.

Całość zwiń w roladę i obtocz nitką, tak żeby rolada nie rozleciała się podczas duszenia.

Na rozgrzany olej włóż rolady i obsmaż je delikatnie z każdej strony.

Ten proces jest najważniejszy, bo dzięki temu uzyskamy ciemny sos.

Do obsmażonych rolad dodaj 1 litr bulionu wołowego i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij rolady z sosu, ściągnij nitkę i dopraw sos.

Do sosu dodaj 2 liście laurowe i zagęść zawiesiną z 2 łyżeczek mąki pszennej.

Kiedy sos się zagotuje, włóż rolady i podgrzej.

Kluski

Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Dodaj: skrobię ziemniaczaną, jajko i całość dobrze wymieszaj.

Z tak przygotowanej masy uformuj kluski, nie zapomnij o zrobieniu wgłębienia na sos.

Gotuj na wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.

Tak przygotowaną roladę z kluskami w ciemnym sosie najlepiej podawać z modrą kapustą.

Smacznego!

Doradca Smaku
Podczas wyciągania klusek zwróć uwagę żeby kluski były zwrócone dziurką do dołu . Dzięki temu pozbędziesz się wody, w której gotowały się kluski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jejkuchnia 05.09.2017 11:55
Uwielbiam takie obiady! Najlepsze!
Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:17
Prawdziwa śląska rolada bo z wołowiny.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat