Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo-deser pół zamrożony

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
jajko 3 szt
cukier puder 3 łyżki
bezy
mus truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo-deser pół zamrożony

Semifreddo jest to włoski deser i słowo to tłumaczy się - „pół zimny”. Deser ten przypomina lody, ale jest o wiele prostszy w przygotowaniu.

Przepisów na ten deser jest bardzo dużo, ale we wszystkich występują - jajka (żółtka) ,śmietana i cukier.

Proponuję poeksperymentować z tym deserem np. dodając odrobinę słodkiego octu balsamicznego do waniliowego semifreddo.

WYKONANIE:
Ubijamy śmietanę.

Ubijamy żółtka z cukrem

Ubijamy białka.

Wszystko delikatnie łączymy i dodajemy połamane bezy
oraz rozprowadzamy mus truskawkowy, tak aby semifreddo było biało-czerwone.
Nakładamy do ulubionych naczyń ,albo do rynienki do ciasta wyłożonej folią i lekko mrozimy.

Jeżeli zamrozimy mocno ,to przed podaniem pozwólmy, aby semifreddo trochę odtajało.
Polewamy musem truskawkowym i dekorujemy miętą.

Do semifreddo można dodawać różne owoce ,bakalie ,drobniutkie ciasteczka itp.
Dla dorosłych proponuję polać ajerkoniakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 16.12.2013 17:11
Świetny deser zamiast lodów.
Gabi44 16.12.2013 16:02
Wspaniały deser.
kasiaw 16.12.2013 11:32
super deser idealnie nadawał by się na upalne letnie dni
Romanowka 16.12.2013 10:11
ciekawy deser, wygląda super
norweska20 16.12.2013 10:10
oj zjadłabym taki
Niki22 16.12.2013 10:07
smakowity ten deserek :)
EwelinkA_93 16.12.2013 09:12
wyśmienicie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak