Deser z serka wiejskiego na ciepło z borówkami, konfiturą z pigwy i lodami z czarnej porzeczki Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    100 g
  • żółtko jajek

    30 g
  • twaróg

    225 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    175 g
  • wanilia laski

    1/2 laski
  • skórka pomarańczowa

    szczypta
  • cukier puder

    80 g
  • mąka pszenna typ 500

    30 g
  • borówki

    200 g
  • likier z czarnej porzeczki

    100 ml
  • konfitura z pigwy

    100 g
  • lody z czarnej porzeczki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Ucieramy jajka z twarogiem, następnie cały czas mieszając dodajemy śmietanę, wanilię oraz skórkę pomarańczową. Pod koniec ubijania dodać cukier połączony z mąką.
Gotową masę przełożyć do okrągłych foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut.
Deser podawać od razu po wyjęciu z piekarnika ze świeżymi borówkami namoczonymi w likierze z czarnej porzeczki (Crème de Cassis), konfiturą z pigwy oraz gałką lodów z czarnej porzeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 09.08.2016 09:11
bardzo ciekawy przepis I profesjonalnie podany
Aneta41 30.04.2015 13:29
zjawiskowe
dom-agi 19.04.2015 14:05
Piękne zdjęcie!
Magda60 29.01.2015 15:05
alez apetyczny ten deser
aginaa 12.10.2014 20:02
to musi byc pyszne
Stenka 26.08.2014 19:31
smakowitości
inka2012 23.08.2014 11:31
apetycznie wygląda
R'n'G Kitchen 21.08.2014 09:15
Bardzo ciekawy deser
Iwusia 20.08.2014 22:36
ależ to piękne
Ali 20.08.2014 21:04
Ładnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat