Przepis i sposób przygotowania na: Francuski torcik z truskawkami
Wycięte koło dzielimy na 8 części (najlepiej przykładając długi nóż i nacinając nim ciasto).
Gotowe posypujemy krojonymi migdałami i pieczemy około 15 minut w 200°C.
Z pozostałej części ciasta formujemy drugie koło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy, tak jak poprzednio około 15 minut. Tego koła nie nacinamy. Będzie ono stanowić spód tortu.
Upieczone ciasto przekładamy na spód tortownicy. Zabezpieczamy dokładnie brzegi.
Na ciasto wylewamy masę śmietanową z dodatkiem truskawek. Wierzch wykańczamy ciastem podzielonym na części. Odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę. Po tym czasie tort wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy migdałami jego boki. Wierzch stromy polówkami truskawek Porcjujemy i częstujemy się.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gotującej wody. Studzimy.
Jajko ubijamy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przygotowany wcześniej kogel-mogel. Po wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Do śmietanki wrzucamy truskawki. Całość wylewamy na spód z ciasta francuskiego.
Równo rozsmarowujemy śmietankę i układamy na wierzchu upieczone wcześniej francuskie trójkąty.
Torcik wstawiamy do chłodu.
Torcik rozpływa się w ustach. Dodatkowo do jego wykonania możemy użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Doskonale także się porcjuje, dzięki wcześniejszemu podziałowi na części.